Help Blog

Blog za sve korisnike blog alata

19.11.2004.

O blogu općenito

Blog predstavlja najnoviji internet fenomen, koji se prije par godina razbuktao internetom vani, nedavno doživio sjajan uspjeh u nama susjednim zemljama, a konačno stiže i u Bosnu i Hercegovinu. O čemu se radi? Riječ blog dolazi od složenice engleskih riječi: web i log = weblog. Skraćeno od weblog dobije se riječ blog. U doslovnom prevodu riječ blog se može prevesti kao internet dnevnik, što on u biti i jeste. Znači blog predstavlja jedinstveni alat koji omogućava pojedincu da kreira i ažurira vlastitu dnevničku web stranicu na kojoj on hronološki bilježi svoje stavove, iskustva, mišljenja o raznim aktuelnim temama ili o bilo čemu šta mu padne na um i objavljuje na svom blogu tako da ih svaki posjetilac može pročitati, čime taj njegov blog postaje i javan.

Karakteristike blogova

Glavna karakteristika bloga je ta da se ažurira često što osigurava povratak posjetilaca na blog, te osim standardnih postova, istuču se iz mnoštva drugih standardnih popratnih opcija i komentari na postove, mogućnost dodavanja nekih informacija, raznih linkova te linkova na druge blogove, mogućnost postavljanja kalendara bloga, mogućnost mijenjanja izgleda i slično.

Najnoviji postovi (vijesti), uz koje se može dodati i slika, automatski dolaze na vrh stranice, dok se prethodni postovi redaju ispod. Prostor za pisanje i unos slika je neograničen.

Kako napraviti blog?

Svaki korisnik može napraviti svoj blog za samo par minuta i to u tri vrlo jednostavna koraka: prvo se registruje, zatim izabere naziv bloga i web adresu (ime.blogger.ba) te konačno izabere izgled svog bloga. Nakon ova tri koraka blog će biti automatski kreiran i korisnik može odmah početi postavljati postove, informacije, podešavati postavke i slično. Na početnoj stranici www.blogger.ba naći će se linkovi na najposjećenije blogove te linkovi na posljednje osvježene blogove.

Ko su bloggeri i publika?

Iako je širom Interneta prihvaćeno mišljenje kako se iza većine blog publike kriju djeca koji nemaju pametnijeg posla, posljednje istraživanje Webloga i Blogads mreže pokazuje da to i nije baš tako. Njih 61 posto starije je od trideset, a oko 30 posto njih je između 30 i 40 godina. Po spolovima, više blogova čita muški dio (79,1 posto), a oglašivačima je vjerojatno najvažniji podatak da je 66,7 posto čitača kliknulo i na neki oglas na blogu.

Bloggeri su danas postali vitalni izvor informacija i komentara, kao i alternativa tradicionalnoj štampi i televiziji. Primjerice u zapadnim zemljama blog zajednica je toliko snažna da čak ima i utjecaj na javno mišljenje.

Svjetska blog zajednica je svakim danom sve veća i veća, a popularnosti blogova doprinose svakako i mnogi blogovi čiji su vlasnici poznate ličnosti: planetarno popularni reditelj Michael Moore, bivši demokratski predsjednički kandidat Howard Dean, osnivač Otvorenog društva Soros George Soros, predsjednik SAD-a George W Bush, poznati muzičar Moby, glumac Jeff Bridges, poznata teniserka Anna Kournikova, najpoznatiji kuhar na svijetu Jamie Oliver, premijer Australije John Howard, šefica tokijskog CNN-a Rebecca Mackinnon i mnogi drugi.

<< 11/2004 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

MOJI LINKOVI

POZNATI BLOGGERI

BLOG TIP
U svim postovima i boxevima je uključen popularni BBcode. Pomoću BBcodea možete boldirati, iskositi i podvući tekst, ubaciti externu sliku, također možete dodati linkove na pojedine riječi i linkati mailove.

KONTAKT MAIL

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
29203

Powered by Blogger.ba