Help Blog

Blog za sve korisnike blog alata

25.11.2004.

Upute za pravilno pisanje bloga

U ovih par dana primjetili smo da dosta korisnika ne shvata baš najbolje poentu postojanja bloga. Htjeli bismo sve bloggere upozoriti na par stvari:

1. Blog se ne smije koristiti za skladištenje fotografija.
Razlog: bespotrebno zauzimanje prostora na našem hosting serveru i opterećivanje istog, što bi kasnije moglo prouzrokovati probleme u radu blog alata.
Blog prvenstveno služi za slanje pisanog materijala, znači tekstova, a slike su omogućene samo kao dodatna opcija koja je opcionalna i koja bi čitaoca mogla zainteresovati da pročita tekst uz nju.
Ukoliko pak želite stavljati više fotografija, iako to nije preporučljivo zbog brzine učitavanja bloga, savjetujemo vam da koristite neke od free image servera na netu. Ali i dalje smatramo da ako je neko došao da čita blog, on je došao da čita tekst, a ne da gleda slike. Sam blog sistem, koji se oslanja na dnevnike, zasniva se na pisanoj riječi autora, a ne na slici.

2. Blog ne treba da služi za copy/paste vijesti sa drugih portala, novinskih isječaka, i slično.
Razlog: kršenje autorskih prava autora teksta.
Ukoliko želite prenijeti neku vijest savjetujemo vam da napišete vaš lični kratak osvrt na istu i pritome stavite link na tekst gdje ste ga pročitali. Jer po neslužbenoj definiciji bloga:

Blog predstavlja jedinstveni alat koji omogućava pojedincu da kreira i ažurira vlastitu dnevničku web stranicu na kojoj on hronološki bilježi svoje stavove, iskustva, mišljenja o raznim aktuelnim temama ili o bilo čemu šta mu padne na pamet i objavljuje na svom blogu tako da ih svaki posjetilac može pročitati, čime taj njegov blog postaje i javan.

Posjetioci koji su došli na vaš blog, oni su došli da čitaju vaše stavove, mišljenja, iskustva i slično na svakodnevnom jeziku a ne neke novinarske članke koje mogu pročitati u svakim novinama i svakom drugom portalu.

3. Prekomjerna dnevna količina postova
Iako nema pravila koliko postova želite postaviti dnevno, smatramo da nema razloga da pišete deset ili čak više postova u jednom danu.

4. Otvaranje blogova da bi se reklamirali drugi sajtovi
Ukoliko primjetimo da neki od bloggera koriste blogove da bi svjesno reklamirali neke od drugih web sajtova, bit ćemo primorani da uklonimo iste bez upozorenja vlasniku bloga.

<< 11/2004 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

MOJI LINKOVI

POZNATI BLOGGERI

BLOG TIP
U svim postovima i boxevima je uključen popularni BBcode. Pomoću BBcodea možete boldirati, iskositi i podvući tekst, ubaciti externu sliku, također možete dodati linkove na pojedine riječi i linkati mailove.

KONTAKT MAIL

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
29202

Powered by Blogger.ba